Bulgaristan Vizesi

Bulgaristan’da, tarihi yerlerinden başlayarak, ünlü plajlarından birinde uzanmaya kadar görülecek çok şey var. Ancak bu güneşli, altın kumsallardan birine veya başkent Sofya’ya bir gezi planlıyorsanız, Bulgaristan vizesine başvurmanız gerekebilir.

Şu anda Bulgaristan yalnızca ulusal vize vermektedir. Bu vizeler, sahiplerine Schengen bölgesine girme hakkı vermez, ancak bu vizeleri Romanya, Hırvatistan veya Kıbrıs’a girmek için kullanabilirler (şartlar ve koşullar için lütfen en yakın ilgili büyükelçiliğe danışın).

Bu makale, Bulgaristan Vizesi başvuru süreci, gereklilikler ve Bulgaristan vizeleriyle ilgili bazı sık sorulan sorular için bir rehberdir. Detaylı bilgi için okumaya devam edebilirsiniz.

Bulgaristan Vizesine Nasıl Başvurulur?

Bulgaristan vizesi almak için en geç 3 ay öncesinden bir Bulgaristan konsolosluğuna veya büyükelçiliğine şahsen başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bulgaristan vizesi başvuru süreci şu şekilde işlemektedir:

  1. Başvuru gereklilikleri ve randevular hakkında bilgi almak için size en yakın olan bir Bulgaristan konsolosluğu ile iletişime geçin. Web sitelerinde yer alan bilgileri de kontrol edebilirsiniz.
  2. Bulgaristan Vize Başvuru Formunu indirin, doğru bilgilerle doldurun ve imzalayın. Adınız, pasaportunuzda aynen olduğu gibi yazılmalıdır. Başvuru formunun geri kalanını İngilizce olarak doldurmalısınız.
  3. Gerekli belgeleri toplayın.
  4. Başvuru formunu ve gerekli belgeleri şahsen bir Bulgaristan konsolosluğuna gönderin. Çocuklar veya kendi başvurusunu yapamayacak durumda olan kişiler için başvurunun, onlar adına başvuru yapmaya yetkili biri tarafından yapılması gerekir.

Bulgaristan Vizesinden Muaf Olunabilecek Durumlar

2012 yılında yürürlüğe giren muafiyet anlaşması ile Schengen ülkelerinde ikamet eden Türk vatandaşlarının Bulgaristan vizesi almasına gerek yoktur. Yeşil pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 90 güne kadar kalışlarında Bulgaristan vizesinden muaf olacaktır.  Ayrıca gri ve siyah pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 30 e kadar kalışlarında yine vizeden muaf sayılırlar. Kısa süreli Schengen vizesi sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Bulgaristan vizesinden muaftır.

Bulgaristan Vize Türleri Nelerdir?

Bulgaristan vizeleri 4 ana kategoriye ayrılır:

Bulgaristan Havalimanı Transit Vizesi (Visa A)

Adından da anlaşılacağı gibi, Bulgaristan Transit Vizesi, sahibinin başka bir varış noktasına giderken bir Bulgaristan havaalanında geçiş yapmasına izin verir. Vize kişilerin fiilen Bulgaristan ülkesine girmesine izin vermez.

Bulgaristan havalimanı transit vizesi tek veya çift girişli olarak verilmektedir. Özel durumlarda, üç ay geçerli olmak üzere çoklu girişler için düzenlenebilir.

Bulgaristan Turistik Vize (Visa B)

Bu vize tipi Bulgaristan’a 90 günlük kalışlarda yapılacak gezi ve tur amaçlı seyahatler için alınması gerekir.

Bulgaristan Kısa Süreli Vize (Visa C)

Bulgaristan Kısa Süreli Vize (C Vizesi), altı aylık bir süre içinde 90 güne kadar olan konaklamalar için turizm, iş ve kişisel ziyaret amaçlı verilir. Bu vize türü genellikle tek girişli olarak verilir.

1 yıl geçerli olan Bulgaristan vizesi alabilmek için gerekli şartlar şunlardır:

İş amaçlı seyahat ediyorsunuz.

Bir Bulgar vatandaşının aile üyesisiniz

Bir Bulgaristan daimi ikametgahının aile üyesisiniz

Bulgaristan Uzun Süreli Vize (Visa D)

Bulgaristan Uzun Süreli Vize (D Vizesi), Bulgaristan’da çalışma, eğitim veya emeklilik gibi nedenlerle uzun süreli veya kalıcı olarak kalmak isteyen yabancı uyruklu kişiler içindir. Genellikle bir yıla kadar bir süre için verilir ve Bulgaristan’a vardığınızda oturma izni almanız gerekir. Bu vize tipi sahibinin ülkeye birden fazla giriş yapmasına izin verir.

Bulgaristan Vize Gereksinimleri

Bulgaristan vize başvurusu yaparken, aşağıdakiler gibi birkaç gerekli belgeye sahip olmalısınız:

  1. Doğru bilgilerle doldurulmuş ve imzalanmış Bulgaristan vize başvuru formu.
  2. En az iki boş sayfasının olması gereken pasaport.
  3. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  4. Vukuatlı aile nüfus kayıt örneği
  5. İkametgah belgesi
  6. Varsa davet mektubu
  7. Durumunuza göre öğrenci belgesi, emekli belgesi yada maaş bordrosu
  8. Pasaportunuzdaki kişisel bilgi sayfasının ve önceki vizelerinizin fotokopileri
  9. Bulgaristan vize fotoğraf gerekliliklerine uygun, yakın zamanda çekilmiş vesikalık bir fotoğrafınız:
  10. Seyahat programı/uçak bileti.
  11. Kaldığınız süre boyunca ülkenize geri gönderilme veya tıbbi acil durum masraflarını kapsayan en az 30.000 € tutarında teminatlı seyahat sigortası kanıtı.
  12. Otel rezervasyonu veya konaklama yerinin kanıtı.
  13. Seyahat amacına ilişkin kanıt.
  14. Kaldığınız süre boyunca mali açıdan bu kalışı destekleyebilecek güce sahip olduğunuzu kanıtlamak için banka hesap özetleri.
  15. Konaklama ücretini önceden ödediğinizi veya Bulgaristan’daki bir kişinin, örneğin bir kişi veya şirket/kurum gibi sizin orada geçim masraflarınızı üstleneceğinin kanıtını da ibraz edebilirsiniz.

Bulgaristan Vizesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bulgaristan vizesi nasıl alınır ve gereklilikler nedir? Sorularını soranlar bu sorulara ek olarak farklı sorular sormaktadırlar. Sizler için Bulgaristan vizesi hakkında sık sorulan soruları derlediğimiz bu bölümü okumaya devam edebilirsiniz.

Bulgaristan Vize Görüşmesine Katılmak Zorunda mıyım?

Başvurduğunuz Bulgaristan konsolosluğu, kendi takdirine bağlı olarak sizden bir vize görüşmesine girmenizi isteyebilir. Uzun süreli vize için başvuruyorsanız, istisnasız bir Bulgaristan vize görüşmesine girmeniz gerekir. Ayrıca, Bulgaristan konsoloslukları yetkili bir vize başvuru acentesi aracılığıyla yapılan başvuruları kabul etmektedir

Bulgaristan Vize İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Bulgaristan vizesi ortalama 15 ila 20 iş günü içerisinde işleme alınmaktadır. Ancak, belirli koşullara ve Bulgaristan konsolosluğuna bağlı olarak bu süreler değişebilir.

Bulgaristan Vizesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Bulgaristan vizesinin geçerliliği, başvurduğunuz vize türüne bağlıdır. Örneğin Bulgaristan kısa süreli vize, altı aylık bir süre içinde 90 güne kadar geçerlidir. Bulgaristan topraklarından geçiş yapıyorsanız, transit amaçlı kısa süreli vizeniz her girişte en fazla 2 gün geçerlidir. Uzun süreli Bulgaristan vizesi, seyahat amacınıza bağlı olarak altı aya veya bir yıla kadar geçerli olabilir.

Bulgaristan’da Okumak veya Çalışmak İçin Vizeye İhtiyacım Var mı?

Sorumuzun cevabı Evet. Okumak veya çalışmak gibi nedenlerle Bulgaristan’da uzun süreli yaşamak isteyen herhangi bir yabancı uyruklu kişinin Bulgaristan’da uzun süreli yaşama izni yani bir Bulgaristan oturma izni alması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Bulgaristan için, hatta AB için oturma iznine ihtiyacı vardır. AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarının da seyahatten önce uzun süreli vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Oturma izni başvuruları, Bulgaristan’a geldikten sonra yapılır. Bulgaristan oturumu için 3 tür izin söz konusudur.

Bulgaristan için 3 tür oturma izni şunlardır:

  • AB vatandaşı olmayanlara bir yıla kadar verilen uzatılmış oturma izni.
  • Oturma belgesi olarak da bilinen uzun süreli AB oturma izni, AB vatandaşlarına beş yıllık bir süre için verilir.
  • Bulgaristan’da en az beş yıl yaşamış olan Avrupa vatandaşlarına verilen daimi oturma izni. Bu izin türü, sahibine, oy verme veya siyasete katılma hakkı dışında, bir Bulgar vatandaşıyla aynı hakları verir.

Bulgaristan Vize Ücretleri Nelerdir?

2024 Bulgaristan vize ücretleri şu şekildedir:

  • Kısa süreli veya havaalanı transit Bulgaristan vizesi için 60 euro
  • Turistik, Ticari ve Öğrenci Bulgaristan vizesi için 60 euro
  • Bulgaristan vize ücreti sigorta dahil 110 euro
  • Bebekler için ücretsizdir.