Almanya Vizesi

1985 yılında yapılan Schengen Anlaşması sayesinde , Schengen üyesi ülke vatandaşları tüm Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilirler. Öte yandan, Schengen üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarının Schengen Vizesi olarak bilinen bir belge ile tüm Schengen ülkelerine girmelerine izin verilir. Schengen’in temel amacı, Almanya dahil olmak üzere aşağıda yer alan ülkelerden herhangi birinin vatandaşlarına ücretsiz ve eşit erişim sağlayan üye devletler arasındaki sınır kontrolünün kaldırılmasıdır.

Almanya’dayken, Schengen Bölgesi’nin diğer tüm üyelerini ziyaret etmenize izin verilir. Diğer Schengen üyesi ülkeler şunlardır: Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta , Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Lihtenştayn.

Bununla birlikte, bu kuralın her zaman istisnaları vardır. Uyruğunuza bağlı olarak, Schengen Bölgesine ve aynı zamanda Almanya’ya girmenize izin verilmesi için önce bir Schengen vizesi almanız gerekebilir veya gerekmeyebilir. Kısa süreli Schengen vizesi, sahiplerine 180 günlük bir süre içinde en fazla 90 gün (3 ay) Almanya’ya giriş ve ikamet izni verir. Ancak, bu süre zarfında ücretli faaliyetlerde bulunma hakkınız yoktur.

Bu makalede Almanya’ya gitmek için vizeye ihtiyacınız olup olmadığını ve evet ise nasıl başvuracağınızı, Almanya Vize ücretlerini öğreneceksiniz.

Almanya Vizesine İhtiyacım Var Mı?

Almanya’ya seyahat etmeye karar verdiğinizde aklınıza gelmesi gereken ilk soru budur. Halihazırda 62 ülkenin vatandaşları, 180 günlük süre içinde 90 günden daha kısa sürelerle turizm ve iş yapma amacıyla Almanya’ya vizesiz giriş yapabilmektedir . Kasım 2024’ten itibaren, Almanya’ya girmek için ETIAS’a başvurmanız gerekecek .

Avrupa Birliği ile vizesiz giriş sağlayabilen bu 62 ülkeden herhangi birinin vatandaşı değilseniz, Almanya’ya giriş izni alabilmek için önce vize almanız gerekir. Öte yandan, bu ülkelerden herhangi birinin pasaport sahibi olsanız bile, ancak amacınız turizm veya iş dışındaysa ve 6 aylık bir süre içinde 90 günden fazla Almanya’da kalmanız gerekiyorsa, o zaman yine de vize almak zorundasınız.

Almanya Vize Türleri

Almanya’ya seyahatinizin amacına bağlı olarak, durumunuza göre geçerli olacak farklı vize türleri bulunmaktadır. Almanya’yı ziyaret etmeyi, okumayı veya çalışmayı ve hatta oraya kalıcı olarak yerleşmeyi düşünüyorsanız, buna göre farklı bir Schengen vizesine başvurmanız gerekecektir.

En sık kullanılan Almanya vize türleri şunlardır:

  • Turist ve Ziyaretçi Vizesi

 Almanya’ya arkadaşlarını veya akrabalarını ziyaret etmek veya sadece ülkeyi ve kültürünü görüp deneyimlemek amacıyla girmek isteyenler kişiler için.

  • Bir Akrabayı Ziyaret Etmek İçin Aile Birleşimi Vizesi

 Almanya’da ikamet eden ve Almanya’da kendilerine katılmak isteyen aile üyeleri için bir vizedir.

  • İş Arayan Vizesi

Almanya’ya gelme ve iş arama fırsatı verir.

  • Öğrenim ve Dil Öğrenim Vizesi

Yalnızca bir dil kursuna katılmak veya Almanya’daki bir eğitim kurumunda eğitimine devam etmek amacıyla ülkeye girmek isteyen kişiler için.

  • Çalışma Vizesi

Almanya’da iş bulmuş kişiler için.

  • İş Vizesi

İş yapmak amacıyla Almanya’da 6 ay içinde 90 günden fazla kalması gereken iş adamları için.

  • Havaalanı Transit Vizesi

 Son varış noktasına giderken Almanya’nın havalimanlarından birinden geçmesi gereken sınırlı sayıda üçüncü dünya vatandaşı için gereklidir.

  • Misafir Bilim İnsanı Vizesi

Bir kurumda çalışma veya araştırma yapmak için davet edilen bilim adamları veya araştırmacılara verilen vize türüdür.

  • Eğitim ve Staj Vizesi

Üçüncü dünya ülkelerinin vatandaşlarına bir eğitime veya staja katılma fırsatı veren bir vize türüdür.

  • Tıbbi Tedavi Vizesi

Farklı hastalıkları ve tıbbi durumları olan yabancıların Almanya’ya girip tıbbi tedavi görmelerine izin vermek için oluşturulmuştur.

  • Ticaret Fuarı ve Sergi Vizesi

Bir ticaret fuarına veya sergiye katılmayı planlayan kişiler için.

  • Kültürel, Film Ekibi, Spor ve Dini Etkinlik Amaçlı Vize

Bir Kültürel, Spor ve Dini etkinliğe katılmak amacıyla veya bir Film Ekibinin parçası olarak Almanya’ya girmeyi planlayan kişiler için.

Almanya Vize İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Birleşik bir belge olmasına rağmen, Almanya Vizesi alma gereksinimleri bir Schengen ülkesinden diğerine farklılık gösterir. Ancak Almanya bu konuda oldukça dikkatli ve her talebin en ince ayrıntısına kadar titizlikle yerine getirilmesi tavsiye ediliyor. Genellikle, her ülkedeki Alman büyükelçiliği, her vize türü için Almanya Vize gerekliliklerinin güncellenmiş bir kontrol listesine sahiptir.

Herhangi bir Almanya vize başvurusu için aşağıdaki belgeler gereklidir:

  • Başvuru Formu

Diğer gerekli belgelerdeki bilgilerle uyumlu,  dürüst cevaplarla usulüne uygun olarak doldurulması gerekir.

  • Pasaport

Alman büyükelçiliğinin pasaport gerekliliklerine göre, Schengen’de planlanan kalışlarınızın sonrasında ki üç ay daha geçerlilik süresi olmalıdır.

  • Fotoğraf

Son üç ay içinde ve Alman Büyükelçiliği tarafından belirlenen diğer fotoğraf standartlarına göre çekilmiş olmalıdır.

  • Sağlık Sigortası

Hastalıkları ve kazaları hatta ölüm durumunda ülkenize geri dönüşü minimum 30.000 € teminatlı tüm Schengen Bölgesini kapsayan seyahat sağlık sigortası yaptırdığınızı doğrulayan bir belge olmalıdır.

  • Seyahat Programı

Gidiş-dönüş uçak biletlerinizin kanıtını veya amaçlanan ulaşımı gösteren diğer belgeleri ve ayrıca Kalmak istediğiniz süre içinde Almanya’da ne yapmayı planladığınızın kanıtını içerir.

  • Mali İmkanların Kanıtı

Almanya’da planladığınız kalış süreniz boyunca kendinizi finanse edecek miktarda paraya sahip olduğunuzu kanıtlayan bir belgedir. Bu, Almanya’da geçirdiğiniz her gün için en az 45€ harcamaya yetecek kadar paranız olduğunu gösteren bir banka hesap dökümü olabilir. Mal sahibinin finansmanının kanıtlanması mümkün değilse, başvuru sahibi, Almanya’daki seyahatlerini ve kalışlarını finanse etmek isteyen üçüncü bir kişinin mali durumlarının kanıtıyla birlikte resmi beyanını sunabilir.

Vize türünüze ve uyruğunuza bağlı olarak, kendi ülkenizde başvuracağınız büyükelçilik veya konsolosluğun gerektirdiği şekilde ibraz etmeniz gereken başka Almanya vize gereksinimleri de vardır.

Almanya Vize Başvuru Süreci

Schengen vizesine başvurmak, sizinle bu durumda kendi ülkenizdeki Alman Büyükelçiliği olmak üzere belirlenen Büyükelçilik arasında geçen bir dizi olayı içerir. Uygun belgeleri teslim etmek ve bir cevap almak arasında, burada Almanya vize başvuru süreci için adım adım bir kılavuz bulunmaktadır .

  1. Başvurmak istediğiniz vize türünüz için gerekli belgelerin bir kontrol listesini elçilikten isteyin.
  2. Başvuru formunu doğru bilgilerle doldurun ve vizeniz için gerekli belgeleri bir araya getirin.
  3. İkamet ettiğiniz ülkedeki Alman büyükelçiliğinde bir görüşme randevusu alın. Almanya Vizesi Randevusu için planlayabileceğiniz en erken tarih, seyahatinizden altı ay öncesidir.
  4. Vize ücretini ödeyin ve dekontu daha sonra görüşme sırasında konsolosluk görevlisine göstermek üzere saklayın.
  5. Sizinle birlikte verilen sırayla düzenlenmiş tüm gerekli belgelerle görüşmeniz için elçiliğe zamanında gelin. Görüşme yaklaşık on dakika sürecek ve konsolosluk görevlisi belgelerinize bakacak ve Almanya’ya seyahatinizin geçmişi ve amacı hakkında size birkaç soru soracaktır.

Almanya Vize Ücreti

Almanya Vize işlemleri ve Almanya Vize ücretleri , başvurduğunuz vize türüne yani seyahatinizin amacına göre farklılık göstermektedir. Almanya ve Avrupa vizeleri genel olarak ABD, Kanada ve hatta Hindistan vizelerinden daha çok ucuzdur. Üstelik tek bir vize ile birçok ülkeyi keşfedebilme şansınız oluyor. Yaklaşık olarak Almanya kısa süreli vize ücreti 80 Euro, uzun süreli vize ücreti ise 75 Euro’dur. Ancak, bazı başvuru türleri için bazı vize ücreti muafiyetleri olmasından dolayı kontrol etmelisiniz .

Almanya Vize İşlemleri

Başvuruları değerlendirme konusunda Dünya çapında ki tek yetkili kurum olan Alman büyükelçiliklerinin bir Alman vize başvurusunu yaklaşık 10 ila 15 iş günü boyunca işleme koyması genel bir kuraldır. Başvuru sayısına bağlı olarak veya bazı durumlarda başvuran kişinin özel durumuna bağlı olarak gecikmeler yaşanabilir.